A qui voten els qui no voten?


Potser alguns de vostès han llegit el diàleg epistolar entre l'Umberto Eco i en Carlo Maria Martini, l'arquebisbe de Milà, En què creuen els qui no creuen?. És un debat interessant entre un creient il·lustrat i un ateu reflexiu. L'Eco no creu en Déu, però és capaç de construir un model ètic i social nou: l'oposat a la fe no és el nihilisme, sinó una forma alternativa de moral. 

Si la religió crea descreguts, la política està creant despolititzats. Tots hi contribuïm una mica. En el terreny de joc de l'antipolítica hi trobem els vells utòpics avorrits per la normalitat, els Iznoguds que volen ser califes en lloc dels califes, els polítics amb sentiment de culpa, els qui han perdut qualsevol rastre de consciència social, els qui consideren que la política falla si el món no és com ells voldrien i no com vol la majoria, els apòstols de l'apocalipsi, els metereòlegs de la tempesta perfecta, els nostàlgics que vivien millor contra i no saben jugar amb el resultat a favor i els arquitectes del país alternatiu que mai serà.

El cor de l'antipolítica té ja les dimensions de l'Orfeó Donostiarra o, potser millor, de les performances de l'Spencer Tunick. Els cent dies de gràcia no duren ni cent segons.  Ser polític s'ha situat a l'escala social entre els sexadors de pollastres i els assassins en sèrie. I entre els piquets informatius és freqüent trobar-se els polítics de l'oposició que també criden indignats "Ho haveu vist això?", perquè esperen que el xup xup de l'antipolítica els ajudi a recuperar el batec del govern. Mentrestant, el valor simbòlic de les institucions cotitzen menys en Borsa que les accions d'en Madoff.  

D'acord. Potser sí que la política ha fallat i potser sí Déu és una invenció humana per a fer front a la insoportable lleugeresa de l'ésser. Però abans de desmuntar del tot l'edifici imperfecte de la democràcia, convé que (com fa l'Eco) decidim a qui votarem quan ja no es pugui votar

Comentaris

RubenBA ha dit…
La frase final ha sido decepcionante para lo que uno espera de este blog.
No se trata de que no se quiera votar sino de que muchos políticos acaban siendo muy similares. ¿para qué votar socialista en Bcn si los alcaldes de la metrópoli ganan más que la mayoría de los conciudadanos y si además suben la t-10 un 8% en mitad de una crisis?¿es realmente imprescindible el consell comarcal y sus costes? ¿por qué los representantes de los prtidos políticos mayoritarios se escogen mediante candidaturas únicas?

Es que no son detalles, son temas de bulto, cosas elementales, un analfabeto podría discernir que no es muy democrático ni de izquierdas actuar así ni perpetuarse en politica como si los políticos no tuviesen profesiones. Aunque bueno, muchos de hecho no tienen ninguna profesión más allá de ir trepando y saltando de cargo en cargo... algunos muy buenos, mirad a Pepiño Blanco.
Parece que la culpa es de los desafectos y no de los políticos que existen. Es cierto que algunos políticos generan desafección y otros son personas honestas pero no vengas con frases apocalípticas al estilo "o nosotros o algo peor". La democracia es algo más que esto.
RS ha dit…
No, Donaire, no. No pots acusar els altres, els votants, els crítics dels problemes de la política. No et pots excusar en dir a qui votarem quan no puguem votar. El que cal fer és entendre que hi ha un problema, identificar-ne les causes i trobar solucions. No, no tots els polítics són iguals i és cert que el menyspreu cap a la política és injust. Però no et pots quedar amb la conseqüència del problema, cal ser radical, sí, anar a l'arrel, i l'arrel és la percepció que cadia dia tenim més tots de que els polítics viuen en un món particular, que miren pels seus interessos, que especulen en el curt termini i que són incapaços d'aixecar el cap i mirar més enllà del seu nas. El problema que cal tractar és aquest perquè si no el solucionem potser sí que vindrà el que no ens deixi votar, però si el solucionem a aquest no no s'aixecarà mai. El problema del ue et parlo pot ser en alguns casos exagerat o excessiu, en d'altres casos creat per alguns mitjans o gent interessada i en d'altres casos ben real. Sigui com sigui cal solucionar-lo, i veient el desencant i el passotisme general, cal que ho fem ben aviat.
sociata ha dit…
LO que es decepcionante es el comentario de Ruben.

Estoy con Don, la antipolítica está de moda y sólo hay que leer lo que dice el tal Ruben.

Los temas de bulto son (1) que los alcaldes ganan mucho; eso es falso e injusto, (2) que han subido la T10, (3) que hay Consells Comarcals (que el Estatut casi suprime) y (4) que las candidaturas son únicas (aunque Zapatero fue escogido en un proceso interno en el que se presentaron 4 candidatos).

Sí. Yo soy político. Me voy a reservar decir quién, pero es igual. Gano poco, pierdo opciones profesionales cada día que pasa, todo el mundo me culpabiliza de sus problemas.

Me voy a sincerar. Yo no creo en la política 2.0 como Don porque no hay ciudadanos 2.0. Sölo hay ciudadanos que reclaman que la política les limpie hasta los dientes, pero son incapaces de dedicar ni un solo minuto de su tiempo al interés colectivo.
Anònim ha dit…
Benvolgut RS

Si hem d'afrontar la veritat de forma radical, fem-ho. El problema essencial de la situació política actual és la gent. No li donem més voltes.

Començo per tots aquests que, com diu en Don, volen una cosa i si no es produeix, la política és una merda. Només un 17% de la gent vol un estat català, però aquests volen imposar el referèndum al 83% que passa de les seves dèries. I si no hi ha independència, llavors la política i els polítics són una merda.

Continuo amb la llista innumerable de persones que literalment es pixen en l'interès comú. Els importa una figa els altres. Es queixen de què els posin una multa per excedir la velocitat, es queixen perquè volen construir allà on el pla general no ho permet i et diuen que feta la lleiu feta la trampa, són incapaços de posar només matèria orgànica en un cubell per a matèria orgànica, t'enganyen en la matriculació del seu fill aportant dades falses, es queixen perquè uns veïns volen construir una mesquita legítimament, reclamen més de tot però es queixen dels impostos i les taxes.

I a sobre la culpa és dels polítics. Tens raó, Tenim un problema i el problema sou vosaltres.
Nou Cicle ha dit…
Rubén, aquest pot no diu que "o voteu socialistes o esteu perduts", sinó o "cuidem la política o la perdem". Soc d'una generació que encara sent admiració pel miracle de la política i recordo molt bé què vol dir la democràcia, les urnes i els vots. Soc prou gran com per saber que la democràcia no és un bé natural, sinó una conquesta social, una lluita que ha costat milions de morts, alguns molt propers a mi.

Hem de recuperar el respecte per la política i pels polítics. I recuperar els nostres símbols, el respecte al President, a les institucions, als partits polítics i a tot això que fa només 30 anys era un somni. Espero no haver de sentir mai més que un partit polític no està capacitat per a portar una conselleria.

La democràcia és el més inestable dels sistemes perquè es basa en la confiança mútua i en el respecte. Ha arribat l'hora de recuperar l'esperit de l'utopia. Som-hi?
EnriqueV ha dit…
Sociata creo realente desafortunado tu comentario. Lo que haces es dar la razon a los que opinan que los politicos viven en un mundo a parte. seguramente la falta de tiempo no le spermita contactar con os ciudadanos, porqu ete aseguro que lo intentamos Ofrecemos lo mas valioso que tiene na persona cuando se trata de colaborar y ayudar en llevar a caboproyectos que cuenten con la ciudadania, nuestro tiempo. Un tiempo que sin se rpoliticos sin cobrar ni siquiera ese poco que tu dices, ofrecemos gratuitamente. Asi que de verdad espero que tu comentario haya salido de un momento de calenton sin refelexionar lo que decias, quiero creer que es asi al sentirte atacado por ciertos comentarios pero, te aseguro que a pesar de ser socialista convencido (yo pago , no cobro) creo que la brecha politico ciudadano se abre cada vez mas. Creo que inicativas como la "causa comuna" seria una buena oportunidad de escuchar alos ciudadanos que no forman parte de asociaciones sino que son solo eso ciudadanos, que al fin y al cabo son los que mas desatendidos se sienten. Si dentro del PSC no se ve claro como participar de forma real, imagina desde fuera.
Un saludo.
RS ha dit…
Benvolgut Anònim,

No dic que no tinguis raó i com ja he dit en el meu comentari penso que s'exagera en el menyspreu a la política per moltes raons. Però si creus que el problema és la gent anem arreglats. Explica'm si et plau si els següents exemples són motivadors d'interès per la política o simplement de desídia o mofa:

1. Joan Saura a la Conselleria, encara.
2. Zapatero incomplint les lleis que ha votat el seu propi Parlament.
3. Mas pactant un Estatut en funció d'interessos curt-terministes i partidistes com ha dit el mateix Felip Puig.
4. Les frivolitats d'Esquerra.
5. El PSC donant ultimàtums que sap que incomplirà o el President Montilla incapaç de posar ordre al seu propi govern.
6. La brutal demagògia sense aturador del PP per esgarrapar quatre vots.

Em teniu entusiasmat! Però sí, és culpa meva per no parar de queixar-me.
RubenBA ha dit…
Sociata, es curioso la manera de enfocarlo. LA antipolítica está de moda, como si sólo tú fueses política.
Que los alcaldes ganen mucho o poco no puede ni ser falso ni verdadero porque qué es mucho y qué es poco depende de con quien lo compares. Por eso yo lo comparo con los conciudadanos de la metrópoli. Que Hereu cobre 125.000 euros al año (fuente:w3.bcn.es/fitxers/ajuntament/retribucionsdirectius2009.962.pdf)
me parece excesivo. Son 10.000 € al mes. La cuestión es que la política es un servicio, no una profesión. Te justificas diciendo que pierdes oportunidades profesionales cada día que pasa. Y seguro que es cierto. Vuelve a tu profesión, pasa unos años trabajando, luego vuelve a la política si así lo quieres pero no te eternices en los puestos y, lo más importante, NO DEJES DE CONSIDERAR LA POLÍTICA COMO UN SERVICIO y no como una profesión. Precisamente lo más interesante de la política es servir a tu pueblo y no la retribución que recibas. Evidentemente, si eres una persona muy preparada querrás ganar algo del dinero que ganarías en el mercado, pues vuelve a el y luego a la política! Que es normal que no quieras pasarte toda la vida cobrando 2000€ al mes y perder oportunidades profesionales. Pues tranquilo, deja la política unos años, luego puedes volver y dedicarte más intensivamente. Sería lo normal, ¿o es que estas obligado a permanecer en tu cargo hasta la muerte?
Respecto a la democracia dentro de los partidos, en fin, ¿qué decir? Zapatero fue elegido en un proceso interno con cuatro candidatos. Pero dime, fueron primarias? qué le paso a Borrell cuando el PSOE tuvo primarias? ¡y suerte que las hubo porque la mayoría de partidos ni eso!
Finalmente, hablas de que no hay ciudadanos 2.0, sólo políticos 2.0. , en lo que, sin duda algua, es una muestra más de tu alejamiento respecto a los ciudadanos.
Y todo esto es una pena. Yo también soy socialista y joven, todavía quiero cambiar el mundo. No me gusta lo que veo, y protesto. No es antipolítica. Que suban el abono del metro en medio de una crisis un 8% me parece una puñalada. Cuando el alcalde de bcn cobra 10.000 € al mes comienza a convertirse en burla. Hay que trasmitir los ideales socialistas pero nada mejor que la vía de la acción y el ejemplo en vez de la queja y la culpabilización de los ciudadanos.
RubenBA ha dit…
NouCicle, Nací a mediados de los 80s. Para mí la autocracia y el franquismo es cosa de testimonios y libros. Yo no lo he vivido. No lo concibo como una comparación. No me conformaré por pensar que estamos mejor que durante el franquismo, ¡claro que me parece que lo estamos!
Pero es que hasta falta sensibilidad. Hay mucha gente que pasa momentos duros, y no sólo ahora sino siempre. Si tienes una hipoteca a 40 años el alejamiento con los políticos es brutal. Necesitamos recuperar la ilusión de la gente y no mediante la crítica a aquellos que protestan por lo que ven. "Si tu no vas ellos vuelven", ¿es eso cuidar la política?. España,y más aún Cataluña, son mayoritariamente socialistas. Si hacemos bien las cosas ganaremos siempre, pero para eso no basta con compararnos con el franquismo o sus herederos políticos. Los socialistas debemos ilusionar, dar ejemplo, liderar. Sin violencia ni revoluciones, sino con la constancia del día a día. ¿por qué los partidos políticos son de las organizaciones peor vistas por los ciudadanos? ¿por qué nla gente no se afilia a los partidos?hay un problema, no lo neguemos, así no lo solucionaremos. Y por eso lo triste de que Donaire, uno de los políticos catalanes más abiertos y accesibles,acabe recurriendo a una comparación con las autocracias que considero inadecuada.
Anònim ha dit…
Podria trobar tants arguments com contra-arguments.

1. En Saura és un excel·lent gestor dels mossos, que cobreixen el 100% del territori català, que han multiplicat per dos el número de comissaries i que ha tingut UN incident desafortunat en dos anys de govern.
2. A mi tampoc m'agrada que no es tanqui el tema del finançament i no et diré allò tan gastat de què serà 1000 vegades millor que el de CiU amb el PP, però diguem les coses pel seu nom. L'Estatut diu que s'ha d'aprovar una comissió mixta en el termini de sis mesos després de la publicació de l'Estatut, una comissió integrada pel Govern de Catalunya i de l'Estat. Si no s'ha reunit és perquè no hi ha acord i si no hi ha acord és perquè al Govern català li sembla insuficient. I que sigui suficient o no, t'ho asseguro, no és tan fàcil com s'explica en els editorials de l'Avui i a l'e-notícies. Podem dir que volem més o menys diners, però si diem que Zapatero incompleix l'Estatut, simplement mentim.
3. Mas va pactar l'Estatut perquè estava convençut que era un bon Estatut i sobretot que la versió d'un no Estatut era molt pitjor.
4. En fa, és cert, tantes com encerts, que mai surten a la premsa.
5. En una negociació, tampoc és tan senzill saber fins on pots estirar la corda. Has de saber que en el moment que t'aixequis de la taula ho perds tot i que no et jugues l'honor, sinó la qualitat de vida dels catalans. Has jugat mai al pòker?. No és pas senzill.
6. El PP és un partit necessari que defensa un model liberal i espanyol que té lloc en la societat espanyola i catalana.

En alguns coses potser tens raó tu i en altres les tindré jo, però al final la situació política és molt normal. No hi ha aquest drama grec que se'ns planteja cada dia. Hi ha molts encerts, també errors, gestió millor cada dia (perquè en general, els models de gestió milloren de forma lògica), iniciatives magnífiques que passen desapercebudes, lleis formidables que no mereixen ni un minut d'atenció dels mitjans, polítics sense vacances ni família ni vida.

És l'altre costat el que falla. El costat on hauríem de trobar una societat inquieta i més responsable, amb més capacitat de crítica i molt més participació. La meva experiència és que a la gent li importa un mico la gent. Creix el racisme, creix la sensació d'inseguretat, creix la demanda de menys impostos, més mirar per un mateix i menys pels altres. Una col·laborada ho va definir molt bé: La gent ha deixat d'escombrar la vorera.

Per favor, abans de continuar escopint sobre la classe política, que està ja exhausta de tanta crítica, dedica un minut a l'autocrítica.
sociata ha dit…
EnriqueV

Buen ejemplo ese de la causa comuna, una gran idea a la que han entrado 200 personas y todas del partido. ¿Dónde esta esa sociedad civil tan preocupada por el debate abierto?. ¿Cuánta gente ha entrado y cuánta ha comentado?: ¿Y dónde está el resto?. Están mirando Supervivientes. No hay nada que hacer
sociata ha dit…
Rubén

Buen ejercicio de manipulación poner el sueldo de Hereu, que es una de las ciudades más pobladas de Europa y no poner algún municipio de la Conca de Barberà, donde el 80% no cobra ni un duro.

Hereu cobra 125.000 a los que debes aplicar un 35% de retención más una cuota que se queda el partido, por lo que su sueldo se le debe quedar en 5.000 euros. Es mucho dinero, ya lo sé, pero me vas a permitir decirte que yo ganaba aproximadamente el doble más primas hace ocho años.

Me dices que vuelva a mi profesión, que es lo que me suplica mi mujer cada día cuando me voy a dormir. Pero da la casualidad que tengo espíritu de servicio y que a pesar de todo merece la pena continuar luchando. Pero no te quepa la menor duda que cuando deje esto seré inmensamente feliz y mi familia mucho más.

Te lo digo a la inversa. Si es tan fácil ser político, si es un chollo en el que la gente se forra, ¿por qué no te metes tú?. ¿Por qué no hay una cola de personas deseando serlo?. ¿Por qué cuesta tanto hacer listas en los municipios?. ¿Dónde está toda esa gente que lo sabeis todo y que teneis las ideas tan claras en el momento de hacer las listas?. ¿Jugando a la Play?.

Lo de la democracia interna es de risa. ¿Sabías que el PSOE utiliza las primarias desde hace más de 10 años?. A la gente eso le importa un pimiento, créeme.

Lamento quitarte la venda de los ojos, pero no hay ciudadanos 2.0. SON CUATRO. Mírate las encuestas y verás que más de la mitad de Cataluña es incapaz de decir qué tres partidos gobiernan. Pregúntales el nombre del conseller de cultura o la de benestar social y no sabrán responder. Fíjate bien ahora en las elecciones europeas y pregúntales cuántas personas integran el Parlamento europeo.

No te quiero desengañar pero la política no interesa. Interesa lo mío y nada más. Esto es lo que hay y ése es el problema
Donaire ha dit…
Uf, Déu n'hi do. En realitat, tot és molt senzill del que esteu plantejant. M'ha semblat molt fort les crítiques a un ministres a només unes hores d'haver estat designades: No els deixen cent dies ni cents segons. I he escrit que potser tensionem massa la política, que ens hem acostumat a criticar de forma compulsiva, de manera que no reservem el valor de la crítica per a aquelles situacions que realment mereixen una resposta.

Estic en la línia del que comenta Nou Cicle. Tenim un sistema polític robust, que necessita canvis, però també una mica de respecte. És veritat que si no assumim els errors no podem canviar l'edifici, però si tot és un error, llavors podem caure en la lectura equivocada que no hi ha solució.

Tanmateix, he de dir que no coincideixo amb moltes altres valoracions que s'estan fent en aquests comentaris, per part de l'Anònim o de sociata. Jo tinc una fe il·limitada en la societat, en els ciutadans i, no els sorprendrà, en les possibilitats de la política 2.0.
EnriqueV ha dit…
Sociata perdona que me vuelva a dirigir a ti, no pienses que por sistema estoy en tu contra, esto no es mas que un debate. Pero en lo de que la causa comuna solo hay registrados personas del partido tiene una explicacion simple. POr que no se le ha dado la publicidad necesaria fuera del circulo que compone las personas mas allegadas. Cuando comento esta iniciativa, tengo contacto con muchisimas personas por mi trabajo, con compañeros o no, pero sin relacion con la politica, no tienen ni idea de que les estoy hablando. Es un problema que las inicativas de esta indole no transpasan las paredes del partido, como mucho, llega a ciertas asociaciones, pero para nada llegan al ciudadano. Se debe orquestar estas acciones, asi como otras campañas , de una forma mas clásica. Aun a dia de hoy tener una pagina web abierta no asegura que todos la hayan visitado. Un gran numero de ciudadanos ya cuentan con internet, pero si no publicitamos las acciones no seran visitadas. Y si nos limitamos a la red no llegaremos a la inmensa mayoria. Muchas veces en conversaciones de cafe he dado a conocer paginas a mis compañeros que navegan por la red, paginas que no tenian ni idea que existian,porque no existe una guia-michelin de la red, iniciativas de politicos (que no tienen porque ser del PSC) que utilizan un medio como la red.
Ahi es donde perdemos ese potencial de la red, porque se considera que si es algo accesible de forma universal, sera visionado por todos, y te aseguro que a veces incluso conociendo la iniciativa es complicado inrformarse de actos antes de que no sean mas que una cronica de algo pasado.
Creo que se desaprovecha el poder de comunicacion de la red por no intentar traspasar su propio campo de accion. Pero te aseguro que personas con ganas, con ideas, co preguntas y dudas, que harian que aportarian su granito de arena a una sociedad deliberativa real, los hay. Otra cosa es que a traves del tiempo y viendose incapaz de intervenir decidan que no hay una voluntad real del politico de abrirse y de abrir esa politica. Un saludo
juanjo ha dit…
No crec que hagi fallat la política, sinó aquells que han utilitzat la política com una cova per amagar-se de les seves pròpies frustracions i ànsies de poder personal i que, convertint la política en la seva única manera de viure, només pensen en la jubilació.
Aquests son els primers que, un cop en el poder, i conscients de la seva mediocritat, comencen a dinamitar els ciments de la democràcia, perquè la seva supervivència passa, precisament, per treure valor al exercici de votar.

Entrades populars