Camps de golf



El candidat popular Santiago Fisas, exconseller de turisme de la Comunitat de Madrid, ens ha proposat que desmuntem el nostre model turístic i que ens emmirallem en el litoral malageny. Com saben, la Costa del Sol és la major concentració de camps de golf del planeta (45 homologats) i també una de les majors extensions urbanitzades del Mediterrani, que serveixen per amortitzar les inversions ruïnoses de molts d’aquests camps. I, parlant de Camps, el golf, és també l’aposta estratègica del model turístic valencià, novament amb les seves urbanitzacions (i de vegades, els seus parcs temàtics) associades.

La marca Costa Brava allotja deu camps de golf que, efectivament, són una peça important de l’oferta turística del nostre territori. Si multipliquem per quatre o per cinc l’extensió del golf (i les seves urbanitzacions prescriptives), no només desfigurarem el paisatge de la Costa Brava de forma irreversible, sinó que desmuntarem l’estratègia turística del litoral, que hem anat dibuixant en els dos darrers decennis. Si alguna cosa hem après en la gestió turística del litoral és la necessitat de crear productes turístics diversos, reiventar el turisme clàssic de sol i platja amb nous ingredients culturals, naturals, esportius, emocionals o tecnològics. El que no té sentit és tornar a apostar tots els nostres estalvis en un sol número.

Entenc que un gestor turístic de Madrid no és el millor expert en turisme litoral, per allò de “vaya, vaya, aquí no hay playa”. Però algun membre del seu gabinet li podia haver recordat que a la Costa Brava els nostres camps de golf són les ruïnes d’Empúries, el Festival de Internacional de Música de Peralada, la cuina del peix blau ganxó, les vies verdes, els camins de ronda, la reserva de les Illes Medes, el triangle dalinià, la villa vella de Tossa, la Ruta del Ter, els esports aeris d’Empúriabrava, el Parc del Cap de Creus o la gastronomia de vanguardia. I, naturalment, els deu camps de golf com el PGA Golf de Catalunya, considerat un dels deu millors camps de golf d’Europa.

Comentaris

Albert Medrán ha dit…
Estic molt orgullós del litoral de l'Empordà, encara que sigui del Vallès i no pugui tenir la vinculació amb el mar de la vostra gent, però me'n sento. I molt. Aquí a Madrid no deixo de recomanar als meus companys que visitin l'Empordà i gaudeixin d'un paradís, d'un espai amb tant de caràcter, tan propi, tan únic.

No ho canviem per res, i menys per camps de golf!

Bon post ;)
Marquès de Calabuig ha dit…
És la segona vegada en 5 dies que et sento distingir el Peix Blau Ganxó com a bona acció pel turisme. T'ho agraeixo. Quan va néixer, en temps de crisi de crisi del 93,va ser una resposta diferent als ports esportius i camps de golf que recomenava la Generalitat. Ara veig que és un referent. Ho vam fer bé perquè la mala tempoens vam posar tots d'acord, des de l'artista local fins al restaurador escèptic amb l'ajuntament.Podem trobar altres peix blau aprofitant la crisi.
I que consti que sóc usuari, sempre que puc dels ports i els camps de golf (menys el PGA que volmolt de handicap)
Hola José Antonio, un plaer de nou llegir els teus nombrosos escrits i comentaris, tant de turisme com d'altres temes perquè veig que t'atreveixes amb gairebé tot. Bé, sobre aquest personatge del Fisas, tinc la impressió que el PP el va col.locant com un comodí allà on no molesti gaire. Si no recordo malament també estava a l'Ajuntament de Barcelona o si més no se presentava a les eleccions municipals (però com no estic segur del tot no la voldria pifiar). I diria també que no té gaire idea de res. Tinc la impressió que qualsevol polític es deu creure que és un on coneixedor de la realitat turística (segur que n'hi ha alguns però deu ser més aviat l'excepció). Només li faria una pregunta: acceptaria camps de golf sense que darrera hi hagi operacions immobiliàries de suposat luxe i "alta" qualitat?
Fins aviat i records des de la UAB
Joan Carles
Donaire ha dit…
Albert

Ara que viatjo molt (massa), retrobar l'Empordà és com una dosi de paisatge que preciso com si fos metadona.

Marquès

És un canvi simbòlic, però també efectiu. En un moment en el que el context era radicalment fordista i hostil a aquestes aventures, el Peix Blau Ganxó va ser el veritable precursor de l'allau de campanyes posteriors. I crec que cap d'elles ha arribat mai al nivell de concepció i efectivitat del PBG. Encara recordo les notícies dels diputats de Madrid degustant el suquet de verat.

Joan-Carles

La pregunta és la que tu formules: "Si els camps de golf són operacions rentables i dinàmiques, per què precisen d'una operació immobiliària?". La majoria són una excusa per a posar en valor uns terrenys no urbanitzables.

Gràcies per la visita. Un plaer retrobar-te digitalment

Don

Entrades populars