Suiza racista


Hasta hace unos días, mi opinión sobre Suiza y los suizos era bastante positiva, seguramente distorsionada por las aventuras de Asterix en Helvetia. Suiza era el país de la neutralidad, del plurilingüismo amable, de la Cruz Roja (que es la bandera invertida del país), del Volksrechte, de las fondues, de Albert Einstein o de Rousseau. Es cierto que, como todos los países, tenía sus pecados como el calvinismo, la Guardia Suiza, las canciones tirolesas, Johanna Spyri, los pantalones bombachos o el Schuhplattler, pero eran pecados veniales.

Desde el día 30 de noviembre, los habitantes de la Confederación Helvética me resultan muy antipáticos. Como saben, los suizos han respaldado de forma clara la iniciativa popular que prohibe la construcción de minaretes. El líder de la propuesta, el xenófobo Walter Wobmann, sembró Suiza de carteles en los que los minaretes eran presentados como misiles y lanzó sin ruborizarse un discurso racista sin matices. Que haya un Anglada suizo no es el problema. En todas partes cuecen habas. El problema es que este gesto totalitario ha recibido el apoyo del 57% de la población.

Me gustaría que la comunidad internacional reaccione con un bloqueo internacional a este país xenófobo. O, al menos, que "saquen" de este país las instituciones internacionales como la Sede Europea de la ONU, la sede de la CRuz Roja o del COI. Por mi parte, me niego a usar mi navaja suiza, deseo que Roger Federer pierda todos los partidos y voy a retirar todas mis cuentas de los bancos suizos.

Comentaris

popota ha dit…
Muy desacertado, Donaire, además de contraproducente. es como si a nosotros nos hubieran hecho un boicot por apoyar la guerra de Irak o, por no ir tan atrás, por la nueva reforma de la ley de extranjería, que endurece el texto que promovió el PP aznarista.

Saludos,
Donaire ha dit…
Pues mire, le doy la razón. Nos lo habríamos merecido. Aunque con un matiz: Esto se ha acordado en referéndum, en voto directo puro y duro.

No es que yo pida el boicot (ni tengo navaja suiza, ni me gusta el tenis y todo lo tengo en Caixa de Girona). Sólo quería decir que me parece una decisión lamentable. Y sí, es democracia directa, lo acato. Pero si el pueblo suizo ha acordado este atropello, creo que al menos puedo decir que me parece una canallada.
Jordi Vàzquez ha dit…
Em sembla tant poc raonable prohibir símbols religiosos com estendre'ls públicament. De tota manera és un desencert usar el terme "racista". Són racistes Pakistan o Xina en la persecució brutal als cristians?. Els conflictes religiosos mai són racistes.
Jo felicito als suïssos no per la seva decisió sinó per fet de celebrar més de 500 referendums estatals des de 1875. I els felicito de tot cor.
popota ha dit…
"Sólo quería decir que me parece una decisión lamentable. Y sí, es democracia directa, lo acato. Pero si el pueblo suizo ha acordado este atropello, creo que al menos puedo decir que me parece una canallada."

Totalmentedeacuerdojosemaría, que decía Balmanya. Pero una cosa es eso, y otra el oscuro mundo de los boicots, iniciativa de brocha gorda cuyos principales perjudicados son los muchos suizos que se han movilizado para frenar este atropello.
DonAire ha dit…
Jordi Vázqueza

A Suissa hi ha QUATRE minarets. Un, dos, tres, quatre. No sé quina és la teva concepció de "extensió públicament", però no em sembla que quatre minarets atemptin contra el paisatge cultural del país.

Nosaltres tenim el nostre paisatge pigatejat de campanars i ningú no gosa plantejar-se la seva destrucció sistemàtica, i aquests sí que estan estesos públicament.

No t'enganyis. És xenofòbia pura i dura. Racisme sense complexos. Només cal que vegis els cartells, els discursos, els webs o els comentaris que escriuen els lectors en els diaris que han publicat la notícia.

Llegeix els comentaris d'aquest diari, per exemple, amb cura de no vomitar. Si això no és racisme, Hitler era transcultural.

Són racistes els xinesos?. Absolutament, molt, una de les societats més racistes del món. Els pakistanesos?. Molt menys. Quan persegueixen els cristians?. Bàrbarament.

Jo no felicito als suïssos per aquesta votació. Em sembla una aberració racista, intolerant, xenòfoba i miserable. En altres paraules, que es vagin a pastar fang. Que no emprenyin el meu amic.
DonAire ha dit…
Lo del boicot era una metáfora, una forma de decir que ya les vale.
José Antonio, diria que hi ha moltes decisions democràtiques al nostre país que no ens agraden i bé ens hi hem d'aguantar. Doncs aleshores per què hem de criticar les que derivin d'una consulta directa -per allò de la democràcia directa- i a més en un país que ni ens va ni ens ve? Ja sabem que això dels minarets és un pretext que reflecteix la certa por que pugui tenir la població suïssa davant d'una malpercebuda "invasió" musulmana. Però és clar, a casa seva, cadascú és sobirà. És més, tinc la percepció que si es fes una consulta semblant a casa nostra, no compto que el resultat fos gaire diferent. Ahir, l'edició digital d'un diari nacional deia que el president de Turquia cridava que els països àrabs retiressin els seus comptes dels bancs suïssos. Doncs bé, la majoria de les opinions del fòrum deien que aleshores, Turquia hauria d'acollir els centenars de milers de població musulmana immigrada escampats per Europa (començant per l'alemanya i la mateixa suïssa), a veure si la seva economia ho resistia.
Que vols que et digui? No em miraré diferent en Federer, no retiraria els meus diners dels bancs suïssos si tingués un compte obert i no deixaré de comprar xocolata o navalles. És com si digués que no faré turisme a Xina perquè el seu codi penal apliqui la pena de mort.
Per entendre'ns, la població suïssa abans me la portava fluixa i ara també. Que jo sàpiga, no té cap mena d'incidència a la meva vida quotidiana.
Salutacions.
Joan Carles
Pedro ha dit…
Doncs no sembla que ZP faci res per mostrar desacord. De fet un ministre francès va dir que estava "una mica disgustat".
RS ha dit…
Donaire,

M'agradaria saber quin resultat sortiria si aquest referèndum es fes a a l'Estat Espanyol, però clar, a l'Estat no es poden fer ni aquests ni d'altres referèndums. Els suïssos seran com són però la seva democràcia és més real que la nostra. Per altra banda, la decisió serà recorreguda pel mateix govern suís al Tribunal dels Drets Humans que amb tota probabilitat hi fallarà en contra.

Aquests dies comentant el tema amb gent de diversos llocs de l'Estat m'he quedat molt sorprès de veure la comprensió que la gent té vers la decisió suïssa. El nivell de rebuig a l'estranger creix en tots els estrats socials, de forma independent de la filiació política, i curiosament més per l'esquerra. A Suïssa el referèndum parlava de minarets, però els debats de campanya eren els mateixos que a tot Europa, si l'augment de la immigració comporta més inseguretat, més dificultats econòmiques, una dilució dels valors autòctons i una no reciprocitat en els nivells de tolerància. Podem fer grans declaracions de confraternització amb els altres pobles del món però fins que no tractem aquests temes a fons no ens en sortirem, perquè si no anem a l'arrel del problema els demagogs tan d'un costat com de l'altre se sortiran sempre amb la seva.
Donaire ha dit…
Joan Carles

Ja saps que soc un ferm partidari de la democràcia directa. M'agraden els referenda i m'agrada el model suís, que jo voldria a casa nostra.

Però la democràcia directa no vol dir que les decisions són gratuïtes. Quan un decideix ha de saber que el seu vot té efectes (positius i negatius). Guanyar en responabilitat vol dir assumir que algunes decisions tenen efectes secundaris i els responsables d'aquests efectes són els propis votants, la societat.

Si votem, per exemple, en democràcia directa que ens carreguem l'impost de successions hem de saber que això vol dir menys ingressos. És a dir, que o s'apugen altres impostos o es redueixen algunes prestacions socials.

Si els suissos voten de forma xenòfoba, la comunitat internacional està totalment legitimada per assenyalar-los amb el dit, i ocasionalment prendre mesures, com ho fem amb altres països.

La interpretació que la democràcia directa implica impunitat seria tan com dir que la majoria d'edat ens habilita per a fer el que ens vingui en gana. No, escolti, vostè és major d'edat, i això vol dir que té llibertat de decisió, però és responsable dels seus actes. No són gratuïts.
Donaire ha dit…
Pedro

Tampoc he vist que l'Artur Mas i en Duran i Lleida hagin alçat la veu. Ai no, si en Duran i Lleida és el que va fer un anunci en el que es relacionava els àrabs i la delinqüència. Quin lapsus.
Donaire ha dit…
RS

Crec que el resultat seria el mateix. I jo em queixaria igualment. Acato, però no comparteixo. Si no, vindria la Guàrdia Civil.

A mi també m'agradaria tenir a casa el nivell de democràcia directa que tenen els suissos. Això no té res a veure amb

Els arguments contra els immigrants formen part de la història de la humanitat. La major part de les excuses han servit per justificar l'existència d'esclaus, la colonització, l'expoli d'Àfrica, les pel·lícules de Tarzan o el KKK.

De la mateixa manera que ara ens avergonyeixen els arguments que justificaven que una dona no pogués votar o que es tanquessin els deficients mentals, els nostres nets sentiran vergonya de la xenofòbia contemporània. Que consti en acta que jo no hi jugo.

El meu plantejament és molt simple: No existeixen els immigrants. Existeixen els ciutadans. I qualsevol ciutadà té els mateixos drets i deures que qualsevol altre. Més enllà d'aquests deures col·lectius, és un home lliure.

La Catalunya a la que jo aspiro és aquella en la que un ciutadà català pot pregar a qui vulgui (fins i tot pot no pregar), parlar com vulgui, menjar com vulgui, vestir com vulgui, en definitiva, pot ser un home o una dona lliure.

Com va dir un gran polític espanyol: "¿Y quién le ha dicho usted que yo quiero que el Estado rece por mi?. Déjeme a mi rezar como quiero"
Hola José Antonio,

Opinio com tu que les votacions directes poden suposar un perill si la gent no és conscient de les conseqüències d'allò que ha votstat. Ara bé, del que dius podem deduir que els suïssos no ho saben? És que potser sí que ho saben i no els importa gaire (o gens) que se'ls pugui titllar de "xenòfobs". Què vols que et digui? Estic convençut que a casa nostra hi ha molta gent que de boquilla es declara progre de tota la vida, pregona la pau entre germans i tot això, i després quan arriba l'hora de la veritat, no actua de la mateixa manera. Al cap i a la fi, potser que interpretem la xenofòbia com una por a allò que ens més desconegut, que ens deixem portar per prejudicis i que no volem canviar el nostre sistema de vida perquè ja ens està bé com està. I a qui no li estigui bé, ue no vingui.

Com diu un veí meu davant de certs comportaments de persones que, casualment, són de fora i han arribat a casa nostra relativament fa poc, encara que un mateix no sigui o no es consideri xenòfob, potser val més semblar-ho que no passar per imbècil.

Salutacions.
Hola José Antonio, avui (dijous) la Vanguardia publicava la columna de la Pilar Rahola, i tractava, justament, aquesta qüestió. Per si t'interessa,

Salutacions

Entrades populars